Intervisie en leiderschap

Het sturen van je eigen mindset als katalysator van de verandering.

Nu, meer dan ooit, is zichtbaar hoe snel de wereld verandert. Over veel dingen hebben we geen controle. Het enige waar je controle over kunt hebben, is je eigen mindset.

Jouw mindset is bovendien besmettelijk. Mensen kunnen feilloos, en vaak zonder dat we dit zelf door hebben, gedrag van anderen herkennen en overnemen. De manier waarop jij naar dingen kijkt, sijpelt in alle kleine uitingen van gedrag, emotie, energie en taal naar buiten en mensen zijn als geen ander getraind om het gedrag van een ander over te nemen. Dit komt omdat wij, net als andere sociale dieren, spiegelneuronen hebben: hersencellen die de activiteiten en ervaringen van anderen weerspiegelen in het eigen brein. Wanneer jij bijvoorbeeld iemand ziet die zijn teen stoot, worden bij jou dezelfde hersencellen van pijn actief als het (in dit geval letterlijk) lijdend voorwerp. Bekijk ook deze TED Talk van breinwetenschapper Vilayanur Ramachandran.

De besmettelijkheid van gedrag maakt de manier waarop je met veranderingen omgaat als leider nog belangrijker. Jij bent degene naar wie gekeken wordt in de organisatie als het mis gaat én als het goed gaat. Jouw mindset kan het bedrijf en de mensen helpen of tegenwerken. Daarom is het in deze roerige tijden juist belangrijk om jouw gedrag en gedachten onder de loep te nemen.

Investeren in het veranderen van je mindset kan op veel manieren. Je kan bijvoorbeeld met vrienden praten, op reis gaan of een boek lezen. Daarover later  meer. Een andere krachtige methode is intervisie. Intervisie is een methode waarin je samen met een groep mensen kijkt naar jouw vraagstuk, feedback krijgt en tot direct toepasbare inzichten en oplossingen komt.

Met de HillFive intervisiemethodiek gaan we in één middag flink de diepte in, zodat je na vier uur met nieuwe inzichten het weekend in gaat. We laten je daarna niet los maar zorgen voor een landingsgesprek en reflectie. Tijdens de middag gebruiken we verschillende technieken, zoals een snelle intervisieronde, de roddeltechniek en een verdiepende methode. Elke methode heeft voor- en nadelen. Voorafgaand aan de intervisie kiezen we samen een methode, verdiepend of juist snel, die past bij jouw persoonlijke situatie en leerbehoefte. Verder is de werkvorm open, zodat het echt jouw verhaal wordt.

De deelnemers aan de intervisie komen uit andere organisaties en voor het merendeel uit andere branches dan de jouwe. Vaak heeft een andere branche een probleem al eens eerder getackeld en kan deze leerervaring overgedragen worden. Daarnaast zorgt het volgens van intervisie met mensen van buiten je eigen organisatie voor meer open dialogen.

De intervisie kan confronterend zijn, maar dat is juist de kracht. Je ervaart waar jouw sterke en zwakke punten liggen en welke gedachten jou kunnen helpen. Na deze middag weet jij hoe jij de volgende stap zet in het leiden van jouw organisatie.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter

Begrijpen

Door praktijkinventarisatie en deskresearch leren we alle ins en outs van jouw organisatie  

Lees verder

Delivering New Horizons

Benieuwd geworden? We maken graag kennis!
Scroll to Top

Diensten

Sectoren