
Cases uit de energie
De Europese energiemarkt is zeer veelzijdig. De energietransitie naar lokale en duurzame opwekking heeft een grote impact op zowel de retail– als de netbedrijven. Digitalisering en elektrificatie zijn ook trends die een hoge mate van wendbaarheid vereisen van nutsbedrijven zoals Innogy. Om deze behendigheid binnen Innogy te bevorderen en te laten groeien loopt het NWoW-programma (The New Way of Working). De implementatie van NWoW moest bedrijfsresultaten genereren, maar nog belangrijker is dat vaardigheden van medewerkers binnen de organisatie werden uitgebreid. Deze mogelijkheden waren schaars en er was een snelle bijscholing op het gebied van NWoW nodig.
Om de bijscholing van het NWoW-personeel te versnellen zijn de volgende elementen ontworpen en geïmplementeerd:
- Een gedetailleerd proces voor het wekelijks opbouwen van capaciteiten in de praktijk
- Een uniform kader voor capaciteitsopbouw dat het vaardigheidsniveau objectief meet en leidt tot certificering
- Een beoordelingsproces van vaardigheden, competenties, promotie en personeelsbeslissingen, welke focus, objectiviteit en consensus vergroot.
Hoogwaardige adviesbureaus werden vervangen door andere bedrijven met lagere tarieven en meer aandacht voor het opbouwen van capaciteiten. Een leverancier voor certificering werd geselecteerd en de klantreis voor NWoW-personeel werd aangepast om er certificering in op te nemen. Het gemiddeld vaardigheidsniveau steeg van 1,1 naar 1,9 op een schaal van 5.

Innogy is een multinationaal geïntegreerd nutsbedrijf met 40.000 medewerkers en een hoofdkantoor in Essen. Innogy werd eind 2016 opgericht als een afsplitsing van de RWE Groep en is genoteerd aan de beurs van Frankfurt.
Het Nederlands Klimaatakkoord schrijft voor dat wind– en zonne-energie meer dan 35 TWh moeten leveren in 2030. Dit geeft de Nederlandse markt voor hernieuwbare energie een grote impuls. GroenLeven groeit heel hard en de omzet verdubbelt ieder jaar. Het bedrijf, van oorsprong een installateur van zonnepanelen, is in korte tijd uitgegroeid tot de Nederlandse marktleider in zonnesystemen. De vervolgstap voor GroenLeven is om een energiebedrijf te worden, die lokale groene energie levert. Wij hebben strategisch advies gegeven en de digitale transformatie begeleid.
De markt voor hernieuwbare energie moet gestimuleerd worden om lokale investeringen in wind- en zonne–energie te versterken. GroenLeven werkt samen met lokale energieproducenten, zoals boeren, en assisteert hen om hun energiewinst te maximaliseren. Deze hogere winsten worden weer geherinvesteerd in nieuwe hernieuwbare energieprojecten, waarmee een versnelling gerealiseerd wordt om de doelstellingen in het Nederlands Klimaatakkoord te behalen.
Om lokale investeringen te versnellen, heeft HillFive samen met Microsoft een nieuw platform ontworpen en gebouwd: Preenr, dat staat voor Proven green energy. Hiermee kan lokaal geproduceerde groene stroom verkocht worden door kleine producenten. Het platform is op blockchain gebaseerd om aan te tonen dat de geconsumeerde energie echt lokaal geproduceerd is. HillFive is verantwoordelijk voor het projectmanagement en beheert de ‘back-log’ van het ontwikkelteam in de rol van producteigenaar.

GroenLeven ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en exploiteert zonne-energiesystemen. Het bedrijf is de grootste ontwikkelaar van zonneparken in Nederland. GroenLeven wil de komende jaren meer dan 1 GW aan zonne-energie installeren.
Door de sterke groei en overnamestrategie van bestaande warmtenetten komt Ennatuurlijk regelmatig in een situatie dat zij als grootaandeelhouder participeert in een warmtebedrijf met een gemeente, provincie of investeringsfonds. De samenwerking tussen aandeelhouders en externe stakeholders kent iedere keer opnieuw haar eigen dynamiek. Een onafhankelijke bestuurder was gewenst die partijen bij elkaar brengt en de samenwerking in iedere fase als vanzelf laat functioneren.
HillFive is door Ennatuurlijk gevraagd om voor een van haar warmtebedrijven een analyse te maken van de bestaande situatie. In dit specifieke geval was er een sterke behoefte om tot een investeringsplan te komen waarbij de aandeelhouders een langdurig commitment konden geven. Onze experts hebben na een uitgebreide inventarisatie de selectie van de onafhankelijke bestuurder verzorgd en vanuit een interim–constructie de kandidaat geplaatst.
Er is een gedragen investeringsplan geleverd. De investeringen zijn vervolgens geïmplementeerd en hebben in 2020 een double digit resultaatverbetering geleverd. Het warmtebedrijf is in stabiel vaarwater gekomen en kan zich volledig richten op de werving van nieuwe klanten en de ontwikkeling van het netwerk.

Ennatuurlijk levert duurzame warmte– en koudevoorziening aan ruim 85.000 particuliere en 1.200 zakelijke klanten, verspreid over heel Nederland. Dit doet zij door lokale producenten en ontvangers van duurzame energie aan elkaar te koppelen. Ennatuurlijk investeert samen met lokale partners, zoals gemeentes, woningcorporaties en bedrijven, in innovatieve energieoplossingen.
Alliander staat voor een snelle groei van de vraag naar energie. Een strategische focus van het bedrijf is om het huidige gasnet te vervangen door warmte of volledig elektrische netwerken. Omdat gas de gebruikelijke brandstof is voor het verwarmen van huizen in Nederland, herkennen veel huishoudens de urgentie niet en willen zij dit (nog) niet veranderen. Alliander investeert in manieren om het proces te versnellen.
De experts van HillFive werd gevraagd om één van de bedrijven van Alliander te herstructureren. Het bedrijf BackHoom levert een service om woningen te isoleren en autarkisch te maken. Tegen het einde van 2016 kende het bedrijf een lage groei en hoge kosten en moest het worden gereorganiseerd. Na het analyseren van de huidige situatie hebben we geadviseerd om de activiteiten van BackHoom te stoppen of de strategie volledig om te gooien. HillFive nam de verantwoordelijkheid om BackHoom te reorganiseren van een B2C– naar een B2B–organisatie.
BackHoom is omgevormd tot een databroker met een B2B–focus. Het biedt datadiensten aan bedrijven die diensten leveren aan huizen om autarkisch te worden (isolatie en hernieuwbare energie). Het bedrijf heeft potentie om winst te maken, de diensten zijn schaalbaar, de operationele kosten zijn al met 70% verlaagd en de eerste B2B–klanten zijn gecontracteerd.

Alliander is het grootste netwerkbedrijf in Nederland. Het bedrijf wil een open en toekomstbestendig energienetwerk faciliteren. Alliander is verantwoordelijk voor de distributie van energie zoals elektriciteit, (bio)gas en warmte. Een groeiend aantal van meer dan 100.000 consumenten en bedrijven voedt de energie, die ze zelf hebben gegenereerd, terug in het Alliander-net.

Cases uit de industrie
Het teveel aan ‘work-in-progress‘ veroorzaakte een gebrek aan toezicht en taakverspreiding voor lassers en ijzerwerkers. Er was een gebrek aan planning en opvolging van de voortgang op dagelijkse en wekelijkse basis en tegelijkertijd onvoldoende terugkoppeling in de interne supplychain om terugkerende storingen te voorkomen.
Om de internationale concurrentiepositie te versterken is IHC gestart met een efficiencyprogramma. Het proefproject vond plaats op de afdeling assemblage; vanwege het succes van het initiatief is de aanpak bij alle afdelingen in de waardeketen geïmplementeerd. De belangrijkste doelstellingen? Het verkorten van de doorlooptijden, het verbeteren van de efficiency en het verhogen van het percentage firsttime–right.
- 25% vermindering van het aantal manuren bij de assemblage
- 30% verkorting van de doorlooptijd op de afdeling assemblage
- Betere grip op productiviteit en voortgang, waardoor de bouw van 6 schepen in 2,5 jaar tijd mogelijk is geworden
- Hogere betrouwbaarheid van de planning door beter teamwork
- Een grotere betrokkenheid van de medewerkers

Koninklijke IHC is een wereldspeler binnen de scheepsbouw. IHC bouwt hoogwaardige, innovatieve schepen en materieel voor de offshore en baggerindustrie. De omzet van IHC bedraagt ca. € 1 miljard en het bedrijf heeft 3000 mensen in dienst.
Het bedrijf had OTIF (On Time In Full) problemen en grote risico voorraden, door de manier van werken van de plannings- en customer service afdeling op de fabriekslocatie Hoogeveen. Het SAP–softwaresysteem was geïmplementeerd zonder passende training van medewerkers; het order to cash proces was niet gestandaardiseerd met een duidelijke manier van werken. Werknemers namen daardoor werkwijzen van elkaar over, inclusief fouten en misverstanden.
We implementeerden een nieuwe manier van werken door middel van ‘on the job’ coaching om zo samen met de werkvloer het proces te standaardiseren en verbeteren. Allereerst werd het algehele order to cash proces geanalyseerd om te doorgronden waar de bottlenecks zaten en hoe het proces geoptimaliseerd kon worden. Vervolgens hebben we samen met medewerkers werkinstructies opgesteld om vervolgens de gehele afdeling te trainen in deze uniforme manier van werken. Tot slot is het performance management onder de loep genomen en verbeterd om zo de voortgang van het order to cash proces actief te kunnen monitoren.
We delen graag de high lights! Zo is het order to cash proces verduidelijkt. De effectiviteit en het succes ervan worden nu gemeten aan de hand van KPI’s. Werkzaamheden die geen waarde toevoegden aan het proces zijn geminimaliseerd en medewerkers maximaliseren de standaard beschikbare systemen voor meer efficiëntie. Er wordt gewerkt met een onboardingsprogramma: alle gedocumenteerde werkinstructies zijn nu beschikbaar om effectief nieuwe medewerkers te kunnen trainen in de uniforme manier van werken.

Trivium packaging is een groot verpakkingsbedrijf met 62 fabrieken verspreid over Noord- en Zuid–Amerika, Europa, Azië en Afrika. Door de relatief hoge kosten van het productieproces focussen ze zich op de premium markt van metalen verpakkingsmiddelen. Het bedrijf heeft ongeveer een omzet van 2,7 miljard euro met circa 8.000 werknemers.

Cases uit de bouw
Verbeteren
Het kan altijd beter. De producten, dienstverlening en de mensen die het werk doen. Wij helpen jou om nieuwe kansen te zien, ze met beide handen beet te pakken en de verbetering te realiseren.
Veranderen
Veranderen is overleven. Want je wilt jouw organisatie verder brengen; daar hebben jouw medewerkers durf, kennis en inspiratie voor nodig.
Verduurzamen
Verduurzaming is meer dan een vinkje. Een heldere structuur met praktische oplossingen maakt jouw klimaatimpact meetbaar.