Betaalbare Warmtenetten: Uitdagingen en Oplossingen voor een Duurzame Toekomst
Graag informeert HillFive u met dit artikel over de uitdagingen en belangrijke overwegingen met betrekking tot warmte tarieven voor bewoners die zijn aangesloten op een
HillFive biedt ondersteuning aan gemeenten, netbeheerders en energiebedrijven bij het realiseren van warmteprojecten en effectief stakeholdermanagement. Met jarenlange ervaring in projecten zoals het Regionale Warmtenet Twente, Open Warmtenet Delft en het Gelders Warmte Infra bedrijf, versnellen we besluitvorming en brengen projecten vlot naar nieuwe fasen.
Onze aanpak brengt betrokken partijen op hetzelfde kennisniveau, bevordert begrip voor elkaars belangen en stimuleert een gedeelde besluitvorming, wat de realisatie van projecten aanzienlijk versnelt. HillFive biedt expertise in projectmanagement, omgevingsmanagement, leverancierselectie, contracten, business case analyse en het opzetten van nieuwe warmtebedrijven.
Lees meer over onze aanpak in de whitepaper.
Wat HillFive uniek maakt, is onze diepgaande sectorervaring én onze specifieke aanpak. Wij combineren inhoudelijke expertise met procesmatige begeleiding, waardoor we niet alleen structuur brengen, maar ook alle betrokkenen effectief op één lijn krijgen. Door onze methodiek worden belangen helder, kennis gelijkgetrokken, en besluiten tijdig genomen, wat de voortgang van complexe warmteprojecten versnelt.
Met onze ervaring in het begeleiden van succesvolle warmteprojecten zoals het Regionale Warmtenet Twente en het Open Warmtenet Delft, zorgen wij voor samenwerking die verder gaat dan standaard oplossingen. HillFive zet zich in voor duurzame impact met aandacht voor zowel de technische als sociale dimensie van elk project
De warmteleverancier verliet, na overname door een buitenlandse investeerder, het geothermieproject. Deze warmteleverancier was naast warmteleverancier ook investeerder en ontwerper van de warmtepompcentrale (WPC).
Voor continuïteit van het project moest er binnen afzienbare tijd gezocht worden naar vervangende partijen voor bovenstaande rollen
Met het wegvallen van de warmteleverancier werd de commerciële rol, het contracteren van extra afzet, tijdelijk niet vervuld. Dit bracht de rendementen voor GTD in gevaar
Voor de contractvorming dienden 11 partijen 11 overeenkomsten te sluiten om het geothermieproject en dus het onderzoek en de warmtelevering in Delft zeker te stellen.
HillFive werd gevraagd om de zoektocht naar een nieuwe warmteleverancier te leiden én deze ook te contracteren
Bij het ontbreken van de warmteleverancier ontbrak het binnen het project ook aan commerciële slagkracht. Daarom werd HillFive gevraagd om tijdelijk de commerciële rol van de warmteleverancier over te nemen zodat extra afzet en de daarbij behorende rendementen zeker gesteld konden worden.
Voor efficiënte besluitvorming is HillFive is gevraagd om samenwerking in de keten in te richten.
Binnen het geothermie project werd er gewerkt met één integrale business case. HillFive is gevraagd om tijdens contractvorming de impact en sensitiviteit van beslissingen te analyseren voor besluitvorming binnen GTD.
Warmteleverancier werd geselecteerd en gecontracteerd waarbij de originele planning niet in gevaar kwam.
Commerciële rol werd succesvol opgepakt waardoor 9 partijen een aanbieding voor warmte middels geothermie ontvingen en zo de rendementen voor GTD zeker werden gesteld.
De samenwerking binnen de keten werd juist ingericht door:
De besluitvorming tijdens contractvorming werd ondersteunt door grondige analyses uit te voeren van de integrale business case.
TU Delft, Aardyn, Shell en EBN zetten een belangrijke stap voorwaarts in de energietransitie en plaatsen op de campus van de TU Delft een geothermiebron onder de naam Geothermie Delft (GTD). Deze bron voorziet zowel de campus als meerdere wijken in Delft van duurzame warmte. Een uniek project waarin onderzoek en industrie samenkomen op een cruciaal moment in de energietransitie.
Bij de oprichting van het GWIB is een belofte gedaan om efficiënter warmtenetten op te zetten.
Het GWIB is een startend bedrijf met een groot portfolio aan projecten overgenomen van Firan (een van de aandeelhouders).
Het GWIB heeft als ambitie om de warmtetransitie in Gelderland te versnellen door gemeenten te helpen met hun ambities.
De aanpak stuurt aan op het aanbrengen van structuur en het werken naar resultaat. Hieronder wordt verstaan het inrichten van een meeting structuur, takenbord en het leveren van een operationeel manager
Verder worden de huidige processen geanalyseerd en verbetert en het ideale proces geïmplementeerd (ontwikkelproces warmtenetten).
Als publieke partner van gemeenten ondersteunt het Gelders Warmte Infrabedrijf bij het gezamenlijk stappen zetten naar de realisatie van publieke, collectieve warmtenetten in Gelderland.
Samen met Gelderse gemeenten en andere partners ondersteunen zij bij het op schaal ontwikkelen, realiseren en exploiteren van betaalbare, publieke open warmtenetten.
De uitdaging is om de warmte betaalbaar naar woningen en gebouwen te brengen. Dat kan alleen samen én met de nodige middelen. De regio Twente maakt zich sterk om dit te realiseren. Twence en Cogas werken hiervoor samen met RES Twente, de gemeenten Hengelo, Enschede en Borne en de provincie Overijssel. Met één doel: een toekomstgericht open regionaal net met warmte voor stedelijk Twente. Een warmtenet aanleggen vergt hoge investeringen. Daarom is subsidie nodig om de realisatie van het project rendabel te maken. In Enschede ligt al een warmtenet voor 25.000 woningen. Stapsgewijs wordt het net verder uitgebouwd. Eerst een hoofdtransportnet naar Hengelo, om vervolgens de regio verder te voorzien van warmte.
Omdat er veel verschillende stakeholders met diverse belangen in het project samen gaan werken is er gekozen om de hulp van HillFive in te schakelen voor het overall projectmanagement. Het op één lijn krijgen van de partijen en voortgang blijven boeken in een complex project met onzekerheden over techniek, wetgeving, prijsvorming, commerciële en publieke belangen is een uitdaging die HillFive graag aangaat. Binnen een warmteproject vallen de ontwerpen van de infrastructuur, opwekinstallaties, business case en vergunningen samen, dit vraagt om een strakke afstemming. Om de business case rond te kunnen krijgen is een aanvraag ingediend voor de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS), een regeling ter versnelling van de aanleg van warmtenetten.
De aanvraag voor de WIS is goedgekeurd. Er is € 17 miljoen subsidie toegekend door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat voor de eerste stap van het RWT; 2.800 huishoudens in Hengelo aardgasvrij verwarmen. Het project wordt hierdoor haalbaar en de complexe samenwerking tussen de diverse stakeholders heeft een zeer positieve impuls gekregen die veel draagvlak voor de toekomst biedt. Met de subsidie wordt de betaalbaarheid voor de inwoners vergroot. Een warmtenet wordt hierdoor voor veel inwoners een interessante keuzemogelijkheid. Dat is ook de reden dat de lokale woningbouwcorporatie Welbions de aanvraag voor de WIS samen met Hengelo, Borne en de Provincie actief ondersteund heeft.
Het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) is een project waarin warmteproducent Twence en netwerkbedrijf Cogas samenwerken om 100.000 woningequivalenten (WEQ) van het aardgas te krijgen en aan te sluiten op een nieuw warmtenet.
Graag informeert HillFive u met dit artikel over de uitdagingen en belangrijke overwegingen met betrekking tot warmte tarieven voor bewoners die zijn aangesloten op een
Op 5 november verwelkomde HillFive klanten en relaties voor een inspirerend evenement in Grytte Bloemenheuvel in Driebergen. De middag stond in het teken van duurzaamheid
Introductie De wereld staat op een cruciaal punt in haar geschiedenis wat betreft energieverbruik en -productie. De toenemende vraag naar energie, de uitputting van fossiele
Vul jouw gegevens hieronder in om de whitepaper te downloaden en up to date te blijven van actuele thema’s in de warmtemarkt!