Beginnen met werken als consultant

Ga je binnenkort voor het eerst werken als consultant? HillFive deelt drie tips die kunnen bijdragen aan het maken van de juiste keuze voor jou.

Kom je net van de universiteit of heb je al een paar jaar werkervaring, overweeg je een volgende stap te maken en denk je: Misschien is consultancy wel wat voor mij? Lees dan vooral verder (leestijd: 3 minuten).

De keuze om te wisselen van carrière of wat voor soort baan je wilt, is geen makkelijke. Mocht je dan toch kiezen voor consultancy zijn daar veel mogelijkheden. Guus Holst is ervaringsdeskundig en vertelt je wat zijn drie tips zijn om optimaal aan je consultancy carrière te beginnen:

  1. Een sprong in het diepe

Wat voor mij het best werkte: gewoon beginnen. Dit is natuurlijk een vertrouwde slogan (Nike: “Just do it”, Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”).

Maar er zit ook echt wel een kern van waarheid in en dat noemen ze ook wel de learning zone. Er zijn hier verschillende modellen voor, dit model is mijn persoonlijke favoriet. Comfort gebruik je voor reflectie, in die situatie ben je volledig op je gemak en heb je ruimte om na te denken. Bij performing sta je onder druk, maar je hebt het vaker gedaan en je weet hoe het moet. Dit levert dus betrouwbaar resultaat. Bij Learning waag je een sprong in het diepe, je hebt het nog nooit gedaan en het is best spannend, maar, ofwel omdat je het samen met iemand anders doet, of omdat het lijkt op iets wat je eerder hebt gedaan, doe je het toch. In zo’n situatie leer je het meest en het snelst. En dan heb je de panic zone, iets wat je nog nooit hebt gedaan, en wat echt op dat moment nog buiten je capaciteiten ligt. Vraag dan ook op zo’n moment om meer ondersteuning of geef aan dat dat op dat moment nog iets te veel is, voor iedereen ligt die grens ergens anders. En dat brengt mij dan ook tot het tweede punt. Openlijk bespreekbaar maken met je collega’s waar je zone-grenzen liggen is de sleutel tot een snelle persoonlijke ontwikkeling.

  1. Je bent meestal niet de enige medewerker van het adviesbureau, maak daar vol gebruik van.

In de tweede maand dat ik werkte voor HillFive ging ik samen met twee collega’s (met beide meer ervaring) een klantworkshop geven met (een deel van) een directie team, management team en andere medewerkers. In de voorbereiding hadden we afgesproken dat ik deze workshop zou begeleiden (zie tip 1), voor mij best een flinke uitdaging, ik had nog niet vaker zo’n workshop gehost. Om er toch voor te zorgen dat deze workshop goed verliep hadden we naast het begeleiden van de workshop ook wat andere rollen afgesproken. Zo zou een collega wat meer letten op het gevoel van de deelnemers, zodat kleine succesjes werden gevierd, en irritaties werden opgelost en een andere rol was: zorg dragen dat geen actie zou ontsnappen. Dit stelde mij in staat om meer aandacht te hebben voor timemanagement, inhoudelijke onderwerpen en vragen en maakte dit een hele grote en mooie leer ervaring voor mij.

  1. Sluit je aan bij een consultancy bureau dat bij je past

Er zijn heel veel verschillende factoren die consultancy bureaus van elkaar onderscheiden, denk aan aantal medewerkers (Bijv. HillFive of één van de big four), specialisatie in onderwerp (bijv. operationeel, IT, Tech, strategie), specialisatie in sector (enkel in energie en industrie, of alles van zorg, reis, infrastructuur en overheid), advies of resultaat gericht (is het doel zo goed mogelijk advies geven, of zorgen dat het resultaat wordt geïmplementeerd), Oplossen of vervangen (komt het bureau een probleem oplossen of een afdeling vervangen).

Zo zijn er nog meer diverse factoren die consultancy bureaus van elkaar onderscheiden.

De doorslaggevende factor voor mij om voor HillFive te kiezen lag toch wel bij de hoge mate van eigenaarschap die ik vanaf het begin kreeg. Ik was verantwoordelijk voor een bepaald traject en kon zelfstandig workshops geven aan de DT leden (zie tip 2). Daarnaast kon ik me heel erg vinden in de hoge mate van aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, en het idee dat we resultaat kwamen brengen, in plaats van advies voor in een bureaula en de lange termijn agenda. Ik kon me heel erg vinden in een uitspraak die één van onze klanten laatst deelde, dat was ongeveer zoiets als: “HillFive komt een oplossing voor het probleem bedenken, dit implementeren, zorgen dat we het zelf kunnen doen en gaat dan weer weg.”

Hoe dan ook, ik wens je veel succes met de keuze en mocht je vragen hebben of even willen sparren, schroom dan niet om een mailtje te sturen naar: guus.holst@hillfive.nl en ik help je graag met jouw overwegingen in je carrière keuzes.

LinkedIn
Facebook
Twitter

Begrijpen

Door praktijkinventarisatie en deskresearch leren we alle ins en outs van jouw organisatie  

Lees verder

Delivering New Horizons

Benieuwd geworden? We maken graag kennis!
Scroll to Top

Diensten

Sectoren