Werkt u in de maakindustrie en wordt het vinden van de juiste balans tussen snelheid van leveren, maatwerk en kostenbeheersing steeds lastiger? Een Configure to Order (CtO)-strategie kan dan een oplossing bieden. Niet alleen voor individuele bedrijven, maar ook voor hele waardeketens. Door samen te werken in een CtO-omgeving kunnen bedrijven beter inspelen op de vraag van de klant, de operationele efficiëntie verhogen en kosten verlagen. In deze blog bespreken we hoe ketensamenwerking wordt versterkt door CtO en hoe meerdere partijen in een keten hiervan kunnen profiteren.
Wat is Configure to Order (CtO)?
Bij een Configure to Order-strategie worden producten geconfigureerd op basis van standaardmodules en -componenten, waarna ze pas worden geassembleerd zodra er een specifieke klantorder binnenkomt. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om maatwerk te leveren zonder dat ze volledige producten op voorraad hoeven te houden of lange doorlooptijden voor levering moeten hanteren omdat voor iedere klantvraag weer unieke onderdelen moeten worden geproduceerd. Het proces combineert de voordelen van standaardisatie met flexibiliteit, wat cruciaal is in een tijdperk van gepersonaliseerde productie.
Voordelen van CtO voor Ketensamenwerking
- Betere afstemming en communicatie binnen de keten.
CtO beweegt bedrijven ertoe om nauw samen te werken en informatie te delen over ontwerp, voorraadniveaus en productiecapaciteit. Deze transparantie leidt tot:- Minder voorraadoverschotten en tekorten door betere coördinatie van vraag en aanbod.
- Snellere reacties op veranderende klantbehoeften, doordat elk bedrijf in de keten inzicht heeft in de actuele vraag.
- Efficiëntere planningsprocessen, doordat bedrijven werken met vooraf gedefinieerde modules en duidelijke specificaties.
- Kostenbesparing door standaardisatie.
Door het gebruik van standaardcomponenten kunnen bedrijven kosten besparen:- Leveranciers profiteren van schaalvoordelen omdat ze grotere hoeveelheden standaardonderdelen kunnen produceren.
- Fabrikanten hebben minder unieke onderdelen nodig, wat leidt tot lagere voorraadkosten en minder complexiteit in de assemblage.
- Kwaliteitsverbetering door gestandaardiseerde processen.
De standaardisatie in CtO zorgt ervoor dat:- Producten met een consistent hoge kwaliteit kunnen worden geleverd.
- Samenwerkingspartners in de keten minder fouten maken dankzij heldere specificaties en een uniforme werkwijze.
- Flexibiliteit in productie en levering
CtO maakt het mogelijk om flexibeler te reageren op veranderingen in de vraag:- Assemblage vindt pas plaats na een klantorder, wat betekent dat productie en levering direct kunnen worden afgestemd op de behoeften van de eindklant.
- Dit voorkomt overproductie en minimaliseert het risico op onverkochte voorraad.
Ketensamenwerking in de praktijk: een voorbeeld
Een producent en leverancier van noodstroom generatoren omarmt een Configure to Order Startegie. Waarin voorheen projecten gerealiseerd werden op basis van eerder geleverde producten is nu een modulair productportfolio bepaald met voor nagenoeg elke marktvraag een passende oplossing. Het productplatform is uit modules opgebouwd die over de productgroepen heen in verschillende configuraties en verschillende generatoren toegepast kunnen worden. Het gevolg hiervan is dat het aantal unieke onderdelen drastisch is afgenomen, maar dat het aantal varianten aan generatoren wat geleverd kan worden juist is toegenomen. De eigen productie is gereduceerd tot ca. 35% van de historische omvang en richt zich hoofdzakelijk op het produceren van complexe onderdelen met lagere aantallen.
Voor de overige te produceren onderdelen zijn partners in de Supply Chain verbonden die, middels systeemintegratie realtime op de hoogte zijn van de orderomvang en Just in Time producten en halffabricaten aanleveren in het assemblage proces van de machinebouwer.
Voor de besturingstechniek is ook een partner aangetrokken. Deze realiseert gestandaardiseerde softwaremodules die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de hardware configuratie. Hierdoor kan de machinebouwer snel machines met op maat gemaakte functionaliteiten leveren.
Het resultaat van dit alles:
- Een doorlooptijdreductie van 41%
- Een kostprijsreductie van 23%
- Just In Time samenwerking en langdurige relatie met Key Partners in de Supply Chain
- Een gereduceerde voorraadpositie van 38%
CtO Versterkt Vertrouwen en Langetermijnrelaties
De implementatie van een CtO-strategie vereist dat ketenpartners nauwer samenwerken en elkaar vertrouwen. Belangrijke elementen zijn:
- Data-uitwisseling: Het delen van real-time informatie over vraag, voorraad en productieplanning. Dit verhoogt de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid binnen de keten.
- Gezamenlijke innovaties: Partners kunnen samen werken aan het verbeteren van modules, wat leidt tot producten die beter aansluiten op klantbehoeften.
- Langetermijnrelaties: CtO moedigt partners aan om duurzaam samen te werken, omdat succes afhankelijk is van een gestroomlijnde keten. Dit vermindert de kans op conflicten en verhoogt de loyaliteit binnen de keten.
Uitdagingen en Oplossingen
Hoewel CtO veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen:
- Investeren en definiëren van standaardisatie: CtO vraagt een vooraf gedefinieerd productportfolio waarbij bepaald is welke modules in welke varianten opgenomen worden in een productplatform. Dit vraagt een investering in het vertalen van de markt en marktbehoefte naar specificaties ten aanzien van de productopbouw, de verschillende configuraties in functies en kenmerken die het productplatform zal moeten bieden.
- Investeringen in technologie: CtO vereist geavanceerde IT-systemen voor product- en configuratiebeheer en data-uitwisseling. Bedrijven kunnen gezamenlijke investeringen overwegen om kosten te delen.
- Organisatieveranderingen: Het implementeren van CtO vraagt om een cultuur van samenwerking en flexibiliteit. Trainingen en workshops kunnen helpen om werknemers en management klaar te stomen voor de nieuwe werkwijze.
- Risicodeling: In een CtO-keten moeten partners risico’s, zoals fluctuaties in vraag, evenredig verdelen. Heldere afspraken en contracten kunnen hierbij helpen.
Conclusie
Configure to Order biedt bedrijven in de maakindustrie een krachtige strategie om klantgerichtheid en efficiëntie te combineren. Door ketensamenwerking te stimuleren, kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen, kosten verlagen en sneller inspelen op marktveranderingen. CtO versterkt niet alleen de prestaties van individuele bedrijven, maar maakt de hele keten sterker en flexibeler. Het is daarmee een strategie die bedrijven helpt om te concurreren in een steeds complexere wereldmarkt.
Met de juiste aanpak en samenwerking kan CtO niet alleen de maakindustrie transformeren, maar ook zorgen voor een duurzame toekomst voor alle betrokkenen in de keten.
Contact
Overweegt u om uw organisatie in te richten volgens een Configure-to-Order strategie of wilt u daar inhoudelijk en vrijblijvend over van gedachten wisselen? Wij denken graag met u mee! Neem vrijblijvend contact op met: jeroen.dijksma@hillfive.nl of 06 274 119 26