Corona en Supply Chain Change

Het effect van Corona op de supply chain

Op de TU Delft hebben studenten in drie weken tijd een werkend beademingstoestel voor de IC ontworpen, gebouwd en getest. Het apparaat bestaat volledig uit onderdelen afkomstig uit Nederland. Een lokale supply chain. Na een grote order uit het Verenigd Koninkrijk is het ontwerp vrijgegeven aan een universiteit in het VK.
Philips asembleert haar beademingsapparaten onder andere in de Verenigde Staten en haalt de onderdelen uit verschillende landen in Azië en Europa. Een internationale supply chain. De Amerikaanse president heeft aangekondigd dat de Defence Production Act uit de jaren vijftig kan worden bekrachtigd waarmee alle middelen die in de VS worden geproduceerd in de VS moeten blijven.

Na Corona

Nu de grote zorgpiek in Europa lijkt af te vlakken en de maatregelen die mensen aan huis en haard gebonden hebben straks langzaam worden teruggeschroefd is de vraag wat er veranderd is? Gaan we back to normal? De Corona crisis heeft in grote delen van de bevolking angst veroorzaakt. Zoals Francis Fukuyama in zijn boek Trust al aangaf zijn er drie pijlers onder een werkende economie: Eigendomsrecht, toegang tot Financiering en Trust oftewel vertrouwen. Dit vertrouwen is hard geraakt bij grote delen van de bevolking en bedrijven. Waar sommige sectoren keihard hebben gewerkt zoals de zorg en logistiek, zijn andere sectoren volledig stilgevallen zoals de horeca en grote delen van de industrie. Beide kanten van het spectrum zullen weer zo snel mogelijk terug naar normaal willen. Maar wat is normaal dan? En hoe ga je terug naar normaal?

1,5 meter economie

De bevolking zal moeten wennen aan de 1,5 meter economie. Om klanten naar je kantoor of retaillocatie te lokken zul je maatregelen moeten nemen die de veiligheid van je klant waarborgen. Dit zal leiden tot het minder (of niet meer?) geven van handen en het plaatsen van preventieschermen die het verspreiden van fijne monddruppels tegengaan. In welke mate blijf je videoconferencen? Pak je nog koffie aan van een collega? Hoe weet je of een deurkruk schoon is? Het terugwinnen van vertrouwen zal maanden duren want: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. In de horeca zullen er minder tafels en stoelen per vierkante meter komen. Wie overleeft dit en wie niet? Ook in de industrie zal de 1,5 meter economie grote impact hebben. Hoe moeten machines worden aangepast om de veiligheid te waarborgen? Welke ‘remote operating’ veranderingen kun je aanbrengen in de productieketen? Hoe dicht kunnen mensen nog op elkaar werken? Wie durft er terug te komen op zijn werk of blijft zich uit angst ziekmelden? Safety first krijgt een hele nieuwe dimensie.

Transformatie

De flexibiliteit door de Corona crisis is groot. Industrieën die stilgelegd zijn door de crisis hebben zich zeer snel nuttig weten te maken. General Motors maakt nu ventilators die gebruikt kunnen worden voor beademing, Alibaba distribueert mondmaskers en Dior maakt sterilisatiecreme in plaats van parfum. Is dit blijvend of gaan we ook hier back to normal? Zullen bedrijven zich gaan beseffen dat het focussen op je core competence ook nadelen met zich meebrengt omdat je bedrijfstak ineens kan worden stilgelegd en je geen inkomsten meer hebt.

Supply Chain Shortening

Ook Corona zal weer voorbij gaan en er volgt een frisse wind die nieuwe business energie zal losmaken. Een belangrijke verandering die wij voorzien is Supply Chain Shortening. Door de shut down van hele landen zijn supply chains volledig onderbroken. Het missen van één onderdeel uit Wuhan legt dus je hele productielijn maandenlang stil. In de industrie zullen een aantal nieuwe trends komen:

  • Verkorten van de supply chain: Zorgen dat er minder afhankelijkheden zijn door het aantal bedrijven waar je van afhankelijk bent, omdat ze een uniek onderdeel leveren, te reduceren. Digitale technieken zullen hier een grote rol gaan spelen.
  • Lokaal maken van de supply chain: Heroverwegen van de landen waar je halffabrikaten vandaan komen, door welke landen ze getransporteerd moeten worden en wie je leverancier is. Zoveel mogelijk je productie terughalen naar het land van waaruit je het eindproduct wilt distribueren dus en niet uitsluitend op basis van kosten de hele productie verspreiden over de wereld. Het verzamelen van data en analyseren daarvan vormen de basis van de keuzes die gemaakt worden.
  • Lock down risico’s wegnemen in de supply chain: Zorgen dat je belangrijke halffabrikaten niet van één leverancier komen. Spreiden van je lock down risico dus.

HillFive

Als HillFive zijn we net als de industrie sector ook getroffen door de crisis. We weten hoe het voelt om een deel van je omzet in één dag te zien verdampen. Wij zien door onze gevarieerde klantengroep ook het belang om deze nieuwe realiteit snel om te zetten in verbeterkansen. Onze kennis en flexibiliteit is een kracht die juist nu in de industriële sector noodzakelijk is. Het doorlichten van de supply chain, achterhalen wie de leverancier van jouw leverancier is, waar de afhankelijkheden zitten en deze risico’s versnelt terugbrengen tot aanvaardbaar ‘post-corona’ niveau, dragen direct bij aan een beter bedrijfsresultaat.

We kunnen je helpen met het introduceren van agile werkwijzen die tot continue prestatieverbetering leiden. Hoe is jou organisatie nu voorbereid op de nieuwe 1.5 meter economie? Wij helpen je graag verder.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter

Customer centric

As a B2B organisation it is difficult to get a clear picture of your customers. It always concerns personal relationships that require a lot of

Lees verder

Delivering New Horizons

Benieuwd geworden? We maken graag kennis!
Scroll to Top

Diensten

Sectoren